Neapolis Kreta

Neapolis är en liten stad i centrala östra Kreta bara 15 km nordväst om Agios Nikolaos, en by i stort sett orörd av turism. Turisterna kommer bara i små mängder under dagsutflykter till Neapolis. De besöker oftast katedralen och ett litet zoo, 3 km utanför Neapolis.

Många människor förväxlar namnet på staden Neapolis (Kreta) med metropolen Napoli (italienska namnet för Neapel) i Italien. Neapolis översätter innebär Nieuwstad (Nea = ny poli = stad) helt enkelt. Staden är inte riktigt speciell, i Grekland hittar du denna minst tio gånger.

Stora attraktioner är inte i Neapolis, men om du vill lämna turist kusten och vill besöka en icke turistiska plats på Kreta, gå titta på Neapolis. Staden är lätt att nå med bil och buss.
Det landmärke är domkyrkan och den typiska centrala torget (torg). Det finns också en vacker park. I närheten av Neapolis kan hittas i tillägg till den ovan nämnda zoo ett par kloster. De ligger några kilometer utanför Neapolis och fattiga allmänna kommunikationer. Om du inte har en bil, kan du gå till fots i centrum från busstationen (ca 45 till 75 minuter).

Sedan 1868 Neapolis har en biskop, mycket ovanligt för en by med endast ca 7000 invånare. Så byggde de först i början av 20-talet, en stor kyrka i mitten. Megali Panagia Kyrkan dominerar byn Neapolis och är definitivt värt det, både inom och utanför. Öppning kyrkan dagligen 09: 00-14: 30 am, 16: 00-20: 00 (2017). Runt torget hittar du traditionella kaféer (kafenios) och krogar. Populära är Oasis Cafe på stora torget, 50 meter från kyrkan. Här serveras drinkar och snacks. En bra krog i byn, Meltemi. I den lilla parken intill torget finns några stora monument.

Otroligt nog en av de påvar av senmedeltiden kom från Kreta och föddes i Neapolis. Men han var ingen påve i Rom, men en av de tidigare anti-påvar i Avignon (Frankrike). Det riktiga namnet på påven Pietro Philargi (född 1380, avliden 1410). Han var bara "påve" på 1409 - 1410. Så vitt jag vet är det den enda påven från Grekland i historien. Idag finns det bara cirka 80.000 katoliker i Grekland, på Kreta det finns färre än 4000.

Grekland utflykter