Zaros, Kreta: En by formad av vatten och foreller

 

Zaros (Ζαρός), belägen i de södra utlöparna av Psiloritis (Idaberget), är en av de platser på Kreta där historien bokstavligen flyter genom landskapet. Kraftfulla källor bubblar fram under plataner, en romersk akvedukt förde vattnet till öns huvudstad, kvarnar från 1500-talet använde det för arbete, en konstgjord sjö från 1987 förvandlade området till rekreation, och sedan slutet av 1900-talet har forellodlingar skapat en unik kulinarisk tradition.

Det här är berättelsen om Zaros – dess läge och namn, akvedukten och klostren, Rouvas-ravinen och ekskogen, och självklart den berömda forellen vid lunchtid.

Läget, namnet och första intrycken

Zaros ligger cirka 45 km sydväst om Heraklion, på 340 meters höjd vid Messara-slättens norra kant. Byn har omkring 1 700 invånare, men landskapet är storslaget, precis där höglandet övergår i slätten. Vandringsleden E4 passerar genom Zaros, Rouvas-ravinen öppnar sig ovanför byn, och kaféerna på torget använder fortfarande samma källa som romarna en gång nyttjade.

Enligt lokal etymologi betyder Zaros ungefär ”platsen där vattnet flödar i överflöd”. Om lingvister håller med eller inte spelar ingen roll – bilden stämmer helt med det man ser och hör i flodbäddar och gamla kvarnar.

Den romerska akvedukten från Zaros

Ovanför byn finns källorna Vótomos och Stérna. Under romartiden försörjde de huvudstaden Gortyn (12–15 km bort) med vatten genom en täckt akvedukt. Systemet försörjde badhus, fontäner och reservoarer och räknas till de mest imponerande vattenbyggnaderna på det antika Kreta. Rester av konstruktionen kan fortfarande ses både vid källorna och i Gortyn.

Vatten, kvarnar och ekologi

Vattnet från Zaros rinner inte bara mot Gortyn utan också genom Koutsoulídis-floden, som flyter genom byn och vidare till Faneroméni-dammen. Längs flodens lopp finns rester av gamla vattenkvarnar, vissa från den venetianska perioden. Området är dessutom ett litet ekosystem i sig: plataner ger skugga åt ålar och vattensköldpaddor, och många fåglar finner skydd här.

Vótomos-sjön

År 1987 anlades den konstgjorda sjön Vótomos, omgiven av plataner, picknickplatser och tavernor. Sjön förenar naturvård, rekreation och historia: samma källor som en gång drev kvarnar ger nu en plats för vandring, avkoppling och familjeliv.

Rouvas-ravinen och ekskogen

Från sjön leder en populär vandringsled till Rouvas-ravinen och den berömda ekskogen. Rutten på cirka 5 km tar vandraren från oleander och plataner vid ravinens botten till stekar och tallar längre upp. I höglandet väntar ett skogsområde med ekar och buskvegetation. Stigen är välbesökt men inte överfull och kan vandras året runt.

Zaros-vatten: från källa till flaska

Den som har ätit på en kretensisk taverna har troligen sett flaskan med det röda märket ”ZARO’S”. Vattnet från Zaros har fått internationellt erkännande och vann 2017 priset ”Best Bottled Water in the World” i USA. Märket är idag en viktig symbol för byn.

Foreller och tavernor

Zaros är också känt för sina foreller, odlade i de kalla källbäckarna vid Vótomos. Sedan 1970-talet serverar tavernorna runt sjön färsk forell – något unikt på en ö som i övrigt domineras av saltvattenfisk. Här ser man verkligen vattnets resa från källa till tallrik.

En by som förblir sig själv

Besökare beskriver ofta Zaros som äkta och oförstört. Det är varken ett museum eller en turistkuliss, utan en levande by i harmoni med sina källor. Från romerska ingenjörer till venetianska munkar och moderna vattenföretag – alla har satt vattnet i centrum. På så vis har Zaros kunnat förbli sig själv: en plats där historia och natur ännu flyter samman.

Grekland utflykter