Preveli Kreta


På Kretas sydkust ligger Preveli Beach i en vacker vik där turkost, klart vatten möter sand och småsten. Här rinner floden Megalopotamos ut i havet och bildar en sötvattenlagun. Det finns också en frodig skog av dadelpalmer som sträcker sig längs lagunen in i ravinen som floden har huggit in i klipporna.


Om denna drömmiljö inte räcker för dig, mycket nära stranden hittar du det vackra klostret Preveli, som erbjuder vacker panoramautsikt och en spännande inblick i grekisk historia.


I den här artikeln kommer vi att berätta hur du tillbringar en underbar semesterdag på den exotiska Preveli-stranden och dess unika omgivningar och ger dig de viktigaste tipsen för din resa:


Du kan nå Preveli Beach med hyrbil, med allmän buss eller med båt från Plakias, Damnoni eller Agia Galini. Alternativt kan du ta en guidad tur till Preveli Beach and Monastery, som du kan boka genom vår partner GetYourGuide*.


Direkt tillgång till Preveli Beach är inte möjlig. Du har dock två alternativ för att närma dig stranden med bil: från väster eller från öster. Båda alternativen kräver dock att du går till stranden.


Avstånd till Preveli


› Chania – Preveli: 90 km (1,5 timmar)


› Rethymno – Preveli: 35 km (50 min.)


› Heraklion – Preveli: 115 km (2 timmar)


› Ierapetra – Preveli: 167 km (3 timmar 15 minuter)


› Paleochora – Preveli: 156 km (2,5 timmar)


Med bil till Preveli

Från Rethymnon: Preveli Beach ligger cirka 40 km söder om Rethymnon och kan nås via välutvecklad väg. Den natursköna turen är en vacker naturupplevelse med unika vyer. 

En speciell höjdpunkt är turen genom Kourtaliotiko-ravinen. Det är värt ett stopp här. Bilresan från Rethymnon till Preveli Beach tar cirka 50 minuter utan att stanna.

Från Plakias: Plakias är den närmaste större kuststaden och ligger cirka 10 km från stranden Preveli. Vägen mellan Plakias och Preveli är väl utvecklad och asfalterad överallt. Rutten går genom städerna Kampos och Lefkogeia och erbjuder vacker utsikt över den vackra Plakiasbukten. Restiden från Plakias till Preveli är cirka 20 minuter.


Hur är parkeringssituationen på plats?

Följ vägen till Preveli-klostret till slutet, där du kommer till en stor parkeringsplats. En stor, bevakad parkeringsplats skapades speciellt för simmare på kanten av klipporna ovanför viken. Du kan parkera här för en liten avgift (2024: €2 per dag). Från Prevelis parkeringsplats leder stigen till stranden.


Den branta promenaden leder till stranden över 400 trappsteg och tar 30 till 40 minuter. Vi rekommenderar starkt rejäla skor för nedstigning eller uppstigning. Dessutom är stigen helt i solen, så se till att ta med solskydd och mycket vatten.


Belöningen för nedstigningen är en spektakulär utsikt över stranden, lagunen med sin palmlund och stora delar av sydkusten. Om allt detta är för ansträngande för dig kan du enkelt njuta av en vacker utsikt från en platå i östra kanten av parkeringen. Observera, inga hinder.


Parkering vid stranden Drymiskiano Ammoudi

För enklare åtkomst, sväng vänster vid den historiska Preveli-bron framför klostret och följ skyltarna till stranden Drymiskiano Ammoudi, Prevelis intilliggande strand. Här finns även en stor parkeringsplats.


Härifrån leder en lätt och kort stig till Preveli Beach på fem minuter. Det här alternativet ger dig inte den spektakulära utsikten från toppen som den andra rutten gör, men det kommer att ta dig till stranden snabbare och enklare.


Med buss till Preveli

Från huvudbusstationen i Rethymnon går en offentlig KTEL-buss till Preveli tre gånger om dagen under säsongen (med byte av Plakias). Resan kostar ca 5 euro och tar totalt ca 1,5 timme. Bussen stannar cirka 2 km bakom Kato Preveli-klostret.


Härifrån följ vägen till parkeringen ovanför stranden (västlig tillgång). Den tidigaste bussen från Rethymnon till Preveli avgår kl 10:30, den sista returen är kl 19:00. Under högsäsong är det lämpligt att köpa bussbiljetten några dagar i förväg online eller på busstationen i Rethymnon.

Bussen går sex gånger om dagen från Plakias till Preveli. Den tidigaste bussen går klockan 10:30, den senaste returen från Preveli till Plakias är klockan 19:00.


Med båt till Preveli

Små turbåtar avgår från Plakias, Damnoni Beach och Agia Galini flera gånger om dagen till palmstranden Preveli, och återvänder dit på morgonen och sen eftermiddag. En biljett för en båttur till Preveli Beach från Plakias kostar 18 € tur och retur för vuxna och 9 € för barn.


Biljetter kan köpas online eller på Smerna Cafe Bar mittemot den gamla hamnen i Plakias.

Med Sactouris Daily Cruises kan du också åka från Agia Galinis hamn till Preveli-stranden. Dagsutflykterna inkluderar ett litet mellanmål och vistelsen i Preveli varar cirka 3-4 timmar, men är ganska dyr på runt €40 per person.


Genom vår partner GetYourGuide* kan du boka guidade resor till Preveli från olika platser på Kreta som Rethymno eller Heraklion. Vill du upptäcka mer av området kan du åka på jeepsafari till Preveli. Här kan du ta reda på mer om resorna till Preveli och boka direkt vid behov:


Den unika kombinationen av lummig palmskog, en flod som har rissat en imponerande ravin i klipporna, samt sötvattenslagunen och det turkosa havet gör Preveli-stranden till en riktig besöksmagnet.


Megalopotamos, som har vatten året runt, matar palmlunden med hundratals exemplar av arten Phoenix Theophrasti. Vattnet kommer från bergen och förvandlas i slutet av ravinen till en lång badsjö, skild från Libyska havet endast av en sand- och klapperstensstrand.


I kanten av palmlunden hittar du ett litet kapell, Ekklisia Agios Savvas, som vanligtvis bevakas av en familj gäss. Det finns också en sten på stranden som kallas Love Rock på grund av dess hjärtform.


Preveli-stranden och dess omgivningar är skyddade. Därför finns det inga solstolar eller parasoller på Preveli Beach. Vid flodens mynning är den enkla Preveli-krogen öppen säsongsvis under skuggiga träd. Här kan du förstärka dig med drinkar och snacks till lite högre priser.


Promenader nära Preveli

Enligt legenden stannade den mytologiska kungen Odysseus till i Preveli på väg till sitt hemland Ithaca. Idag kan du fortfarande utforska regionen i hans fotspår. Förutom promenaden från parkeringen till stranden finns det andra vackra leder runt Preveli för den som vill se mer av området.


Palmskogsstig och flodvandring

Denna stig leder från stranden uppströms in i ravinen, genom den grönskande palmlunden till forsen, där du kan njuta av att bada i små vattenhål – beroende på vattennivån.

Stigen slingrar sig genom palmskogen i Preveli, är lätt att gå och därför lämplig för barnfamiljer. När vattnet är lågt kan du fortsätta gå längs flodbädden till Kato Preveli (ca 4 km)


Rundvandring runt Preveli

Cirkelvandringen är mycket mer krävande och tar sig över några meters höjd, men erbjuder vackra utsiktspunkter över ravinen. Turen börjar vid den venetianska bron i Kato Preveli och går (österut eller västerut) längs ravinen till Preveli-stranden. Längden på den runda promenaden är cirka 8 kilometer.


Promenaden kan göras medurs eller moturs. På den västra sidan av floden finns mer spektakulära vyer och stigen är bättre markerad, vilket innebär att många vandrare bara utforskar denna del av den cirkulära rutten till Preveli Beach.


Vandra till Kourtaliotiko Gorge

Alla som kan hämtas från Kourtaliotiko Gorge Viewpoint har möjlighet att fortsätta turen där. Det här extra avsnittet är dock mer för äventyrare.


Det finns faktiskt två kloster att besöka i Preveli: det nedre klostret (Kato Preveli) och det övre klostret som heter Moni Piso Preveli. Det nedre klostret är tillägnat Johannes Döparen, där främst yngre munkar utförde jordbruksarbete.


Mer intressant är det övre klostret, tillägnat Johannes den gudomlige (Theologos), som ligger cirka 2 km från Preveli-stranden. Den är omgiven av en gles barrskog och är byggd på en stenig kulle och erbjuder en unik utsikt över Libyska havet.


Det finns bevis för att ett kloster fanns på platsen för Kato Preveli så tidigt som i slutet av 900-talet eller början av 1000-talet, under den andra bysantinska eran på Kreta. Det äldsta omnämnandet av klostret är från 1594 och är ingraverat på klosterklockan.

Klostret, i venetiansk stil typisk för Kreta, grundades troligen av en feodalherre vid namn Prevelis. Det spelade en avgörande roll under andra världskriget då munkarna som bodde där gömde soldater och hjälpte dem att fly.

På tillfartsvägen och i ingångsområdet till klostret finns flera minnesstenar som firar händelserna under andra världskriget. Idag är klostret en plats för tystnad och en viktig pilgrimsfärdsplats på Kreta. I klostret hittar du en typisk ortodox huvudkyrka och ett litet museum med många skatter.


Preveli-klostrets öppettider: dagligen från slutet av mars till slutet av oktober från 9:00 till 13:30 och 15:30, entré 3 €


Förutom Preveli Beach och Preveli Monastery finns det många andra sevärdheter på Kreta att upptäcka i området som är särskilt intressanta för individualister:

Preveli-bron

Bron byggdes 1850, långt efter den venetianska ockupationen av Kreta. Även om den inte längre är funktionell idag kan den fortfarande användas. Gefyra Preveli (grekiska för bro) leder över Megalopotamos, som senare rinner ut i Libyska havet via Preveli Beach.


Precis vid bryggan passar den goda sommarkrogen Gefyra Taverna Cafe med utsikt över ån för hungriga resenärer. En ny enkel bilbro byggdes intill den gamla bron. Vägen går först genom en gammal olivlund och slingrar sig sedan ner mot havet till Drymiskiano Ammoudi.


Kourtaliotiko Gorge

På vägen till Preveli bör du definitivt göra ett stopp vid Kourtaliotiko Gorge. När du kommer från Rethymno finns en allmän parkeringsplats till vänster. Härifrån kan du gå till det ortodoxa kapellet i Agios Nikolas och vidare till vattenfallet (beroende på vattennivån).


Porten markerar starten på stigen som är vacker och välutvecklad, men har många trappsteg. Majestätiska griffongamar cirklar ofta ovanför ravinen. Var försiktig när det blåser och regnar mycket: vinden blåser genom ravinen och det finns risk för fallande stenar och översvämningar.


Högst upp i ravinen, på höger sida av vägen - som också kommer från Rethymnon - ligger kyrkan Agia Kiriaki, inbyggd i klippan, ett fantastiskt fototillfälle. Tyvärr finns det ingen direkt parkeringsplats här. Några meter längre fram kan det stå två eller tre bilar parkerade längs vägkanten till vänster.

Keramik från Asotomas

När du kör genom den sömniga byn Asotomas kommer du att se Hydria-keramik på huvudvägen med vacker hemgjord keramik och dekorativa föremål. Det är ett familjeföretag och rätterna skickas till och med över hela världen. Den mycket goda kvaliteten och vänliga servicen är värda ett besök. Mer information på: Hydria Pottery Studio


Time out i Lefkogeia

Det finns en stormarknad i Lefkogia där du kan fylla på med vatten och snacks för ditt besök på stranden eller din promenad. I närheten hittar du det charmiga lilla Café LefkoGia, som inbjuder dig att dröja kvar med sina gula stolar. Perfekt för en fika eller en Freddo cappuccino!


Badstopp i Damnoni

Om du inte har fått nog av stranden och havet rekommenderar vi en mellanlandning i Damnoni, där det finns en vacker vik med en vacker sandstrand och, beroende på vindriktning, lugnt vatten. 

Grekland utflykter