Den historiska byn Afionas med färgglada hus och speciella stränder
Denna charmiga, förlegade by har många renoverade och välskötta hus med karaktäristiska ljusa målarfärger och är i harmoni med öns typiska arkitektur, de smala gatorna och de kullerstensbelagda kantonerna mellan de blomklädda innergårdarna.
Afionas är en av de äldsta byarna på Korfu på den nordvästra sidan av ön. Beläget på en höjd av 133 meter, är det byggt på toppen av en hög klippa som vetter mot bukten Agios Georgios, med sin gyllene strand, och med utsikt över Diapontia-öarna Ereikousa, Othoni och Mathraki och den klippiga ön Gravia.
Denna charmiga, förlegade by har många renoverade och välskötta hus med karaktäristiska ljusa målarfärger och är i harmoni med öns typiska arkitektur, de smala gatorna och de kullerstensbelagda kantonerna mellan de blomklädda innergårdarna.
Uppe i byn finns några tavernor och kaféer där man kan njuta av en måltid eller kaffe medan man beundrar den idylliska utsikten. Parkering är svårt då det inte finns någon parkering i byn och vägen slutar abrupt på bytorget. Genom att förboka ett bord på en krog kan man ordna en parkeringsplats för sitt fordon vid infarten till byn. Denna promenad är väl värd ansträngningen, eftersom utsikten över området är spektakulär.
För den som är intresserad av att bo i byn finns små komplex med rum att hyra.
Stränder
Afionas och den berömda stranden
Nedanför den traditionella byn Afionas, med sina färgglada stenhus och smala kullerstensgator, ligger den berömda tvillingstranden Porto Timoni. I huvudsak är dessa två stränder, åtskilda av en smal remsa av grönt land eller näs.
Den vänstra stranden heter Limni och har blått vatten, medan Porto Timoni till höger har mörkare vatten. Varje strand har sin egen unika karaktär.
Tillgång till Porto Timoni sker antingen via branta, smala stigar som går ner från byn Afionas, eller sjövägen från bukten Agios Georgios. Oavsett vilket sätt du väljer att besöka Porto Timoni, det som kommer att fascinera dig är ruinerna av medeltida befästningar som skyddade området från pirater och privatpersoner, såväl som den lilla kyrkan Agios Stylianos "begravd" i en grotta. Hela kanten av halvön kallas för "Murgis huvud" eftersom dess form påminner om ett hundhuvud.
Det finns många versioner om ursprunget till namnet på byn. Enligt dokument från 1500-talet tillhörde området med största sannolikhet den bredare regionen Kavvadades som kallas Ano Arilla eller ovanför Arilla (på grund av träden som kallas Arias (Querqus). Denna ekart finns fortfarande i denna region.
Notariehandlingar som går tillbaka till 1503-1577 bevisar att ingen hänvisning görs till ett område som kallas Afionas. Kavvadades, som inkluderar områdena Ano och Kato Arilla, noteras 1636 e.Kr., bevis på året då kyrkan byggdes i byn Agios Ioannis.
Den mest rimliga teorin är att Afionas är uppkallad efter druvsorten som kallas 'afioni' som bara trivs på Korfu.
Men förutom denna teori finns det också den mytologiska versionen. "Amphion" var Ivis bror. Namnet på staden Acharavi kommer från Ivi (otacksam eller otacksam -klostret). Amphions namn gavs till Afionas.
Slutligen är en annan version av geografisk karaktär som tar namnet på byn från verbet lemai som betyder 'att sitta åt sidan, isär' på grund av det speciella isolerade läget på udden som den byggdes på.
Historia - Mytologi
Förutom platsens naturliga befästa läge visar de få kvarvarande ruinerna av en låg mur att venetianerna ytterligare befäste områdets befästningar genom att bygga omkretsmurar. Förekomsten av dessa platser bekräftas också av toponymerna Karteri (bakhåll), Vigla (utsiktsplats), Kastro (slott), Porto (hamn), Mouragia (stenmur), etc.
Ur mytologisk synvinkel har de motstående öarna fått namn så att Afionas och denna nordvästra sida av ön i allmänhet kan förknippas med kung Alcinous berömda palats från Homers Odyssey.
Drottningen såg sin otrogna mans skepp återvända och bad Sankt Nikolaus att straffa honom så att han inte skulle gå med henne igen. Enligt legenden förstenade Saint Nicholas skeppet och gav en annan vacker fabel till Afionas rika tradition.
I det andra fallet påbörjade Kaiser tillsammans med Dorpfeld – en arkitekt som deltog i Schliemanns arkeologiska utgrävningar i Olympia, Troja och Tyrintha, chef för det tyska arkeologiska institutet i Aten (1887) – utgrävningar baserade på Homers beskrivningar och tolkning av ortnamn. på den nordvästra sidan av ön och även från Afionas.
Dessa utgrävningar gav naturligtvis inte det önskade resultatet. Undersökning av utgrävningarna i marken och ytan avslöjade endast ett fåtal verktyg och monokromatiska skal, kanske från förhistorisk och bronsåldern (3000 f.Kr.), rester av ett förhistoriskt kvarter enligt Dorpfeld, som skrev en artikel för en officiell arkeologisk tidskrift, där han försökte koppla myten till verkligheten.