Kleftiko är en riktig grekisk traditionell maträtt som du definitivt bör prova under din semester i Grekland.
Det allra bästa traditionella grekiska lammet kleftiko-receptet (grekiskt lamm inslaget i pergamentpapper)! Saftiga och mjuka, smälta-i-munnen lamm kleftiko med fluffiga potatisar och en läcker vitvinsås, infuserad med aromer av vitlök, söta lökar, rostade paprika och saftiga tomater ... Helt enkelt oemotståndligt!
Grekiskt lamm Kleftiko-recept - Vad betyder lamm Kleftiko?
Lamm kleftiko är ett rustikt, traditionellt grekiskt recept tillverkat av långsamt kokt lamm, först marinerat i vitlök, olivolja och citronsaft. Detta traditionella recept bereddes ursprungligen i en jordugn, en enkel grop i marken, som används för att behålla värme och rök. Lamm "kleftiko" betyder bokstavligen lamm "stulen".
Detta namn kommer från Klephts som skulle stjäla lamm eller getter och förbereda köttet i dolda underjordiska ugnar för att försegla smak och lukt så att de inte upptäcktes och skulle fångas.
Hur man gör det perfekta grekiska lammet Kleftiko.
Idag förbereds Kleftiko-lammet förseglat, förpackat i pergamentpapper (i paket eller påsar) för att hålla alla juicer och smaker inuti.
För det här grekiska lammet kleftiko-receptet föredrar jag alltid ett lammben som, när det förbereds långsamt, blir supermjuk! Du kan använda benet som helhet, vilket kräver extra tillagningstid, eller be din slaktare skära det stora benet i bitar.
Även om potatisen för många lamm kleftiko-recept inte läggs i samma påse med lammet, rekommenderar jag starkt att du gör det så att alla juicer från köttet tas upp!
Marinering av lammet kleftiko i minst 2 timmar, eller helst på natten, är avgörande för att köttet ska ta upp alla läckra medelhavsmaker och aromer.
Det hemliga steget med den perfekta lammet kleftiko är att packa upp pergamentpapperet precis innan det är helt klart, höja värmen och koka lite längre för att få lammet och potatisen fint färgade och krispiga på utsidan.
Slutligen, glöm inte sallad. Denna jordnära maträtt kombineras bäst med en uppfriskande grekisk fetasallad. Den traditionella maträtten kommer därför att berikas ytterligare med aromaen av oregano och feta!
Ingredienserna:
1 - 1,2 kg lammben utan ben (med ben 2 kg)
2 små röda lökar
2-3 paprika (grön, röd, orange)
4 vitlöksklyftor (2 i skivor och 2 hela)
2 msk senap
juice av en halv citron
1 msk torkad oregano
1/2 kopp olivolja
1/2 kopp torrt vitt vin
200 g Kefalotyri eller Graviera eller en gulost, tärnad
5 medelstora potatis
1/2 mogen tomat, skivad
salt och nymalet peppar
pergamentpapper
kök rep
1. För att förbereda det här grekiska lammet kleftiko-receptet, börja med att tvätta lammköttet noggrant och skär det i portioner (ca 5 - 6 cm). Lägg i en stor skål eller skål och lägg åt sidan.
2. Förbered grönsakerna för lammet kleftiko. Skär lökarna i hälften och sedan i fyra delar. Skär paprika i 2-3 cm bitar och skär 2 vitlöksklyftor. Lägg grönsakerna i skålen med lammköttet och häll i olivolja, vitt vin och citronsaft. Tillsätt senapen, 2 hela vitlöksklyftor, strö över oregano och krydda med salt och peppar. Använd dina händer för att blanda alla ingredienser tillsammans. Täck skålen med plastfolie, låt svalna och marinera i minst 2 timmar. Det är bättre att lämna det marinerade köttet till Kleftiko-lammet hela natten för att ta upp alla läckra smaker.
3. När köttet för kleftiko-lammet har marinerats tillräckligt, återlämnar lammet till rumstemperatur. Tillsätt osten (skär i 2 cm kuber) i samma skål och blanda. Värm ugnen till 180 grader.
4. För att förbereda potatisen för detta lamm kleftiko recept, skala potatisen och skär i fyra bitar. (Lammet kleftiko kräver cirka 2 1/2 timmars stekningstid, så skär potatisarna i stora bitar så att de behåller sin form.)
5. Nu är det dags att linda lammet kleftiko i pergamentpapper. Lägg 4 långa bitar pergamentpapper för att bilda en stjärna. Dra potatisarna i mitten av bakpapperet och krydda med salt och en nypa oregano. Häll marinaden från lammet över potatisen och lägg lammet och grönsakerna på potatisen. Ett annat lager tomater.
6. För att omsluta lammet kleftiko håller du pergamentpapperet tvärs från kanterna och grepp i handen i mitten, precis ovanför fyllningen och nypan. Använd köksträngen för att binda den ordentligt, precis ovanför fyllningen och lyft den i en stekpanna.
7. Stek lammet kleftiko i ugnen i cirka 1 timme och 45 minuter tills det är mjukt. Ta bort formen från ugnen och höj temperaturen till 220 grader ius. Packa upp lammet kleftiko. Bast lammet med juicen och sätt i ugnen i ytterligare 20 minuter tills det är brunt. Ta bort lammbitarna från påsen och linda in dem i lite folie för att vila. Lägg sedan potatisarna i ugnen i ytterligare 20 minuter tills de är vackert färgade.
Sätt tillbaka lammbitarna i stekpannan och servera lammet kleftiko som det är. Njuta!