Turistattraktioner Kefalonia

Kefalonia, den största av de joniska öarna, består av tallskydda kalkstensbilder omgivna av frodiga, gröna bördiga dalar. Förr i tiden var ön till stor del beroende av jordbruket, men eftersom framgången av filmen Kapten Corellis mandolin, baserad på en roman av Louis de Bernieres och Penelope Cruz och Nicolas Cage, har turismen blivit allt viktigare. Nästan alla städer och byar på ön förstördes av en fruktansvärd jordbävning i 1953, så det finns lite arkitektur av historiskt intresse, med undantag av byn Fiskardo som överlevde förstörelsen på ett eller annat sätt. Flygplatsen ligger nio kilometer söder om Argostoli, huvudstaden på ön.

Fiskardo: utan tvekan den vackraste byn Kefalonia, är Fiskardo ligger på den nordöstra delen av ön och är den enda lösning som har bevarat sin 18th century arkitektur i venetiansk stil från före jordbävningen. Omgiven av en tät Cypress Hill och byggd runt en skyddad vik är populär bland seglings besättningar här för att förtöja sina båtar på sommarkvällarna. De flesta husen runt hamnen har nu eleganta fiskrestauranger, kaféer och tjänstgör som fritidsbostäder.

Assos: på den nordvästra kusten, 10 kilometer från Fiskardo är Ássos en lugn liten by byggd på en gångbro mellan en kuperad halvö och fastlandet. För att nå det, kör du igenom ett antal hårnålböjningar till där byn bosätter sig i en pittoresk hamn omgiven av fiskrestauranger. Halvön är täckt med ruinerna av en 16th century venetianska borgen, där du kan gå till för en närmare titt (ca 40 minuter) och det finns några stenstränder i närheten av byn, där du kan simma.

Myrtos strand: Myrtos ligger nära Assos på nordvästkusten och är en av de mest fotograferade stränderna i Grekland. Omgivet av dramatiska kalkstensklättrar och omgiven av ett fantastiskt turkosblått hav består denna två kilometer långa strand av mjuka vita stenar. Utsikten från vägen ovan är hisnande. Det finns för övrigt ingen naturlig skugga mot middags solen och vattnet snabbt djupare, med starka strömmar, så du måste vara en säker simmare.

Argostoli: huvudstaden i Kefalonia, Argostoli, ligger på en halvö på sydvästra kusten av ön. Det var en gång en attraktiv gammal stad och blev nästan helt förstörd av jordbävningen år 1953 och har byggts om i modern stil enligt den ursprungliga stadsplanen. Den viktigaste offentliga mötesplatsen är den palmkantade boulevarden, där lokala fiskebåtar mår. En annan turistattraktion är ett litet arkeologiskt museum med fynd från mykenska, hellenistiska och romerska tider.

Sámi: på östkusten, 24 kilometer öster om Argostoli, är Sami den viktigaste hamnen på ön, som betjänas av regelbundna färjor till och från Patras på det grekiska fastlandet. Den antika staden samiska var söder om staden, på sluttningarna av berget med dubbla toppmöten, är resterna av Akropolis sett och härifrån har du en vacker utsikt över bukten.

Antisamos strand: i en djup, svängda vik på östkusten, tre kilometer från samiska, är Antisamos en av de mest populära stränderna på ön. Den består av vita stenar och är omgiven av kullar med tallskogar. Havet är varmt och tydligt och perfekt för snorkling och strandscener i Captain Corelli's Mandolin är filmade här.

Drongarati Cave: sydväst om samiska, nära byn Khaliotata är enorm Drongarati grotta (95 meter lång och 45 meter bred på bredaste stället). För att komma in, du gå ner en lång trappa för att komma in i ett kusligt vacker grotta, väl upplysta och fylld med vackra stalaktiter och stalagmiter. Det andra rummet har utmärkt naturlig akustik och erbjuder tillfälliga konserter, den amerikansk-grekiska sopranen Maria Callas skulle ha sjungit här.

Melissani grotta och mer: i nordväst om Sámi, Melissáni grottan är hem för en underjordisk sjö. För att besöka det går du ner en trappa till en brygga och du klättrar ombord på en liten roddbåt med en roddare för en 15 minuters resa runt sjön. Solljuset som går in i hålet i taket skapar fantastiska nyanser av blått färgat ljus på grottans väggar. De bästa visuella effekterna uppstår vid middagstid när solen är hög i himlen. Arkeologiska fynd tyder på att grottan en gång användes som en gammal gudstjänst.

Ainos nationalpark: i södra delen av ön stiger Mount Ainos 1.628 meter i ett område som deklareras som nationalpark. Nationalparken är idealisk för vandring och mountainbike, och fågelskådare kan fånga speglar, örnar, gribbar och hökar.

Grekland utflykter