Semester i Ioannina, huvudstaden i Epirus

Om du letar efter en destination i Europa som fortfarande är okänd, men ändå rik på kulturella höjdpunkter, är den grekiska staden Ioannina det rätta valet.

Ioannina är huvudstaden i den grekiska provinsen Epirus, i nordvästra Grekland. Staden är 480 meter hög på västra kusten av sötvattensjön Pamvotida. Centrum består av små gränder och historiska byggnader från den ottomanska och turkiska perioden. Särskilt de städer som ligger vid sjöns strand gör semesterfirare i en orientalisk atmosfär. Ioannina kombinerar tradition med modernitet, så att inte bara kulturälskare men även shoppare kommer till sin smak.

Promenaden erbjuder möjligheter till omfattande och romantiska promenader, men vattensporter finns direkt vid sjön, inklusive rodd, kajakpaddling och vattenskidor. Första klassens restauranger, kaféer, barer, souvenirbutiker, teatrar och nattklubbar ger gott om utbud. Rekommenderas också silversmeden, där du definitivt kan köpa en bra souvenir.

Om du spenderar din semester i Ioannina kommer du snart att dra slutsatsen att staden huser många sevärdheter. Den kulturella höjdpunkten i staden, den historiska gamla stan och centrum, Platia Dimokratias ligger på en halvö, omgiven av murarna i citadellet Froúrion.
Från den imponerande fästningen, en av de äldsta i landet, kan du njuta av ett fantastiskt panorama över staden, sjön och det fascinerande bergslandskapet i Pindosbergen. Inne i citadellet finns många museer där du kan lära dig allt om regionens historia. Dessutom går den tidigare Aslan Džami-moskén tillbaka till 1619, som nu rymmer ett nationalmuseum med traditionella kostymer, hantverkssamlingar och historiska dagliga föremål samt en synagoge. Inom gångavstånd från moskén är ett ottomanskt bibliotek. En annan höjdpunkt är det arkeologiska museet som visar utställningar av Dodona oracle city cirka 21 kilometer sydväst om Ioannina.
Orakeln är en av de äldsta i landet. Till skillnad från vanliga orakelsäten finns det inga tempelmöjligheter.

Omgivet av ett vackert grönt landskap ligger Ioannina mitt i bergen i Pindos, ett paradis för naturälskare. Inte att missa är Vikos Aoos nationalpark mellan Vikos och Aoos-kloven. Nationalparkens robusta och vilda landskap är tätt skogsbehandlat med löv och barrträd och präglas av den unika flora och fauna. Vikos slott är den längsta tillgängliga slottet på det grekiska fastlandet. Cirka fyra kilometer från stadens centrum ligger Perama, en av de största på 1,5 kilometer långa abborre, på hela Balkan. Ett annat måste är ön Ioannina, den ligger mitt i Pamvotida-sjön. När allt kommer omkring är det dags för en liten ökning, antingen i en av de utmärkta vistavernerna, restaurangerna eller kaféet.

Grekland utflykter