Kreta kost

På 60-talet började de amerikanska universiteten att utforska fenomenet det goda livet på Kreta. Resultatet blev att i Kreta vissa sjukdomar i civilisationen på den tiden var mycket mindre vanligt än i andra länder. Detta gäller särskilt för hjärt-kärlsjukdomar och vissa cancerformer. Under de senaste 2-3 åren, dessa sjukdomar verkar alltmer på Kreta, är siffrorna fortfarande långt under EU-genomsnittet. Jag har varit ett par gånger på Kreta med ursprungsbefolkningar i samtal, dessa 90 år och äldre, 1-2 paket cigaretter rökta per dag, men verkade frisk. Det blev snabbt klart att amerikanska studier har visat att livslängden av kretensare är till stor del på grund av den traditionella kosten för Kreta. Uttrycket "kretensiska dieten" föddes. Många människor i industriländerna började kopiera matvanor kretensarna. Termen kost är faktiskt fel, eftersom det inte är ett försök att minska i vikt, men på lång sikt för att ändra livsstil.
Följande livsmedel är 6 av vetenskapliga studier, nämns som orsakerna till det goda livet på Kreta.

Olivolja, den Ketenzer använda olivolja för matlagning, bakning, stekning, och naturligtvis de läckra sallader. Det är viktigt att du inte bara använda en olivolja, men en olja som produceras från traditionella kretensiska olivsorter. Särskilt oliv sorten Mouratolia kallas ofta. Om du inte har möjlighet att köpa olivolja på Kreta, du kan också friska och läckra kretensiska oliv beställning via Internet.
Massor av fisk och lite kött, traditionellt äts nästan dagligen fisk på Kreta och kött bara på semester som påsk. Detta har dock förändrats dramatiskt under de senaste åren.
Massor av färska grönsaker och frukter, som äts en hel del sorter av sallad och örter. Effekten av många medicinalväxter som äts i överflöd på Kreta är inte vetenskapligt underbyggda.
Rött vin eller vin i små mängder är bra eller dåligt för hälsan är fortfarande oklart. Men det är vin klart bättre än andra alkoholdrycker som öl.
Mejeriprodukter, såsom fetaost tillverkad av get eller fårmjölk ost verkar friskare än kor (högre andel av hälsosamma fettsyror).
Inga tillsatser: mat köps direkt från bönderna och inte bearbetas industriellt.
Tyvärr vanor och därmed matvanorna hos folket på Kreta mycket förändrats sedan 60-talet. Detta kan vara anledningen till varför uttrycket "Kretensiska kost" är nu mycket mindre höras. I västerländska länder som brukar kallas "Medelhavsdieten", liknar den ovan beskrivna kretensiska dieten.
För att komma tillbaka som olivolja, till vårt bord Herr Apostolos (restaurang i Platanes) alltid grepp olivolja, gör mer på vår sallad. Vad är bra om du inte vara alltför sparsamma med det, enligt hans råd.

Grekland utflykter